SKIJANJE U HRVATSKOJ

10.12.2015. 15:22:49


U Hrvatsku turisti uglavnom dolaze ljeti, a vrijedi posjetiti ovu zemlju i u drugo godišnje doba jer ima ona i tada puno da ponudi svojim posjetiteljima. Jesen i zima bit će odličan izbor za one turiste koji se ne vole baš izležavati na plaži i kupati u moru nego više da obilaze muzeje i znamenitosti. Hrvatski spomenici, muzeji, crkve i sl. ne gube ništa od svoje atraktivnosti, a turista je puno manje nego u ljetnoj sezoni. U jesen i zimi turisti će imati sigurno više vremena za razgledavanje na primjer Dubrovnika jer neće biti velikih gužvi, a ni iscrpljujućih vrućina, a i cijene smještaja su atraktivnije za turiste. Postoji još jedna prednost – vrijeme. U južnoj Hrvatskoj zima je puno blaža nego u kontinentalnom dijelu i u prosincu dnevne temperature dosežu čak ugodnih 19 stupnjeva. Za zimsko razgledavanje savršen je i grad Split, Zadar, Rijeka ili neki od pitoresknih istarskih gradića.

Odluka o zimskom putovanju u Hrvatsku može biti zanimljiva također i skijašima. Da, da, u Hrvatsku se može doći i radi skijanja. Za one koji vole provoditi vrijeme sa svojom obitelji i skijati bez velikog napora ovako zimovanje bit će pun pogodak. Skijaši koji su ipak navikli i uživaju u širokim alpskim stazama bolje da zaborave na skijanje u Hrvatskoj. Takav zimski odmor je najbolji naročito za obitelji sa djecom koja tek uče skijati jer bez velikih gužva, a u dobrim uslovima moći će to postići.

Napravimo sad kratak pregled  Hrvatskih skijaških centara:

SLJEME

Ovaj skijaški centar je udaljen od Zagreba  20 minuta vožnje. Staze su smještene na sjevernim obroncima planine Medvednice, a njihova ukupna duljina iznosi 4 km. Na raspolaganju skijaša su tri skijaške žičare: dvije vučnice  (bijeli i zeleni spust) i jedna trosjedna žičara (crveni spust). Kapacitet ovih žičara iznosi 3.300 skijaša na sat. Crveni spust, zeleni i dio plavog su opremljeni sustavom za umjetno zasnježivanje, a sustav rasvjete omogućava noćno skijanje na crvenom spustu i Bijeloj livadi. Cijelodnevna karta za odraslu osobu košta oko 70 kuna (od ponedeljka do petka), a oko 100 kuna vikendom. Vrijedi i spomenuti da su na ovim stazama svoje prve skijaške korake napravili Hrvatski prvaci Ivica i Janica Kostelić. Na Sljemenu su također i često trenirali. U neposrednoj blizini skijališta 

nalazi se luksuzni hotel sa kongresnim centrom i SPA u kojem se možete opustiti nakon napornog dana na stazama.

BJELOLASICA

Bjelolasica je najviša planina Gorskog Kotara, a nalazi se u masivu Velike Kapele u Dinarskim Planinama, blizu granice sa Slovenijom, a također i u blizini mora. Nalazi se tu Hrvatski Olimpijski Centar u kome regularno trenera Hrvatska skijaška reprezentacja, a sam skijaški centar je najveći u Hrvatskoj. Odavde se pruža prekrasan pogled na Velebit, Ličku Plješivicu, otoke Krk, Cres i Lošinj te na Kvarnerski zaljev. Površina skijaških staza iznosi 25 ha, a njihova duljina 10 km. Same staze razlikuju se po duljini i težini tako da je sigurno svatko u stanju naći neku koja će zadovoljiti njegova očekivanja. Na raspolaganju skijaša su tri dvosjedne žičare i tri skijaške vučnice, a njihov kapacitet je od 2000 do 2500 skijaša dnevno. Funkcionira tu i škola snowboard – a i skijsnja za djecu i odrasle. Bjelolasica je udaljena od mora o 40 km, tako da i ljeti tokom raspusta valja posvetiti jedan dan za šetnju po planini i ujednom provesti odmor na moru i u planini. Sam skijaški centar udaljen je od pitoresknog grada Ogulina o 20 km u kojem možete posjetiti Frankopansku kulu i crkvu sv. Križa (više o Ogulinu možete pročitati na našem sajtu www.croatiarents.hr / kontynentalna Hrvatska / Ogulin.

PLATAK

Platak je mali, moglo bi se reći obiteljski skijaški centar. Nalazi se u blizini Rijeke, a poseban je po tome da uz dobru vidljivost sa dvosjedežnice može se uživati u prekrasnom morskom pejzažu. Duljina skijaških staza u ovom centru iznosi ukupno 10 km. Sam centar je nastao 1979. i 80. godina je bio vrlo popularan, a na žalost 90. godina zbog ratnih zbivanja i neulaganja zapostavljen. U posljednje vrijeme uloženo je dosta novca u obnovljenje postojeće infrastrukture i tako Platak postaje atraktivan sportsko-turistički centar i ljeti i zimi. Na raspolaganju skijaša je jedna dvosjedna žičara Radeševo koja vodi u dvije crvene staze duljine oko 800 m i jedne plave (turističke) duljine 3km, dvije skijaške vučnice i jedan bebi-lift. Od skora je uređena  i staza Radeševo 2, ali na žalost ona nema sustav za umjetno zasnježivanje tako da je skijanje moguće jedino kad su dobri prirodni vremenski uslovi. Noćno skijanje je omogućeno utorkom i petkom. Sem toga u dolini Pribeniša 

napravljena je staza duljine 1 km za motorne sanjke, a postoje i staze za obično sanjkanje. U skijaškom centru je moguće iznajmiti potpunu skijašku opemu, a od ove sezone kreće sa radom i škola skijanja za najmlađe.

 

Spomenuti skijaški centri mogu se pohvaliti bogatom smještajnom ponudom. Možete boraviti u luksuznom hotelu sa SPA aranžmanom ali također i u privatnim sobama i apartmanima kod jako ljubaznih i gostoljubivih domaćina koji će se sigurno potruditi da boravak njihovih gostiju bude udoban i nezaboravan. Na našem portalu CroatiaRents možete naći zanimljive ponude smještaja. Pozivamo vas da koristite našu bazu i direktno kontaktirate vaše domaćine.

Dozvoli da tvoj zimski odmor bude izuzetan, a ti očaran zimskim krajolikom Hrvatske! Vidimo se!