Brač - Manifestacije na Braču

Brač - Manifestacije na Braču

30.10.2015. 16:05:28


Brač je otok koji se nalazi u srednjoj Dalmaciji. Turizam je glavna grada gospodarstva ovoga kraja, pa se s tim u vezi i najveći napori ulažu upravo u turizam. Supetar je najveće naselje na otoku Braču, a smješten je na sjevernoj strani otoka. Veza sa Splitom odvija se trajektima, tako da svaka osoba kojoj dosadi gradska vreva uvijek može doći na ovaj maleni otok i uživati u manifestacijama koji ne manjkaju na njemu. Brač je idealna destinacija za godišnji odmor a krasi ga blizina kopna, čisto more, predivne plaže te brojna kulturna zbivanja. U Supetru se održava treći po redu tulum koji se već nekoliko godina održava na istim lokacijama.

Ljubitelji dobre glazbe svakako će uživati na ovom tulumu. Žanr glazbe je šaroliki tako da će gotovo svaka osoba doći na svoje. Ova manifestacija održava se početkom kolovoza u jeku turističke sezone, tako da ovu manifestaciju posjete brojni turisti kako domaći tako i strani gosti. Deseti mjesec rezerviran je za Supetar Olive Trek, a to je prvi hrvatski festival hodanja koji je usko povezan uz maslinu i maslinarstvo. Maslinarstvo je duga tradicija otoka Brača a hodanje po maslinicima poljskim putovima, jedna je od kulturno povijesnih manifestacija koja spaja zdrav način života i tradiciju ovoga kraja. Kužina O Štajuna manifestacija je o gastronomiji ovoga dijela Hrvatske. U vrijeme ove manifestacije, vrata otvaraju svi lokalni restorani i na svojim stolovima nude svježe, sezonske i zdrave namirnice. Nadaleko poznata bračka janjetina, brački ovčji sir, maslinovo ulje, plavac mali…i još mnogo toga, nudi se svim gostima ove manifestacije za kušanje.

SSFF je festival suvremenog dokumentarnog filma koji se održava već nekoliko godina. Ovaj vrlo mladi festival može Vam prirediti tjedan ispunjen koncertima, dokumentarnim filmovima i radionicama. VO`I`SA su Dani urbane glazbe koji se održavaju u Supetru početkom osmog mjeseca. Ljubitelji ovakve vrste glazbe doći će na svoje. Ležerna atmosfera, odlični zvukovi i maštoviti program privlače brojne turiste koji čak dolaze i iz drugih krajeva kako bi uživali u ovoj manifestaciji. Međunarodni brački karneval, jedinstveni je događaj koji se odvija sredinom devetog mjeseca i traje tjedan dana. Ludilo maškara toliko je zarazno tako da svi koji dođu u Brač u to vrijeme uživaju u društvu maškara i srdačnih domaćina. Postira je još jedno od brojnih turističkih mjesta koji obiluje manifestacijama ali i prirodnim ljepotama. Postira nudi mnogo ljetnih događanja kao što su koncerti, performansi, ribarske večeri, glazbe uživo….Mala noćna regata je tradicionalna predstava koja je moguća zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu – noćnoj zračnoj struji „gažul“.

Tradicija noćnog jedrenja u ovom dijelu otoka, počela je početkom prošlog stoljeća i do danas njegova se popularnost samo povećava. Ugođaj koji Postira nudi tu večer je fenomenalna, glazba se ugasi u svim kafićima i u tišini se čuje samo šum vjetra koji udara u jedra ove regate. Ovo je manifestacija koja je izrazito zanimljiva te hvale vrijedna, koju morate posjetiti. Postira seaside festival održava se sredinom ljeta u Postiri na Braču. Ovaj festival prikazuje međunarodne kratke igrane filmove te hrvatske kratke filmove. Ovaj festival je još u uređenju tako da će svaki drugi festival biti sve bolji i bolji. Na takav način žele se privući ljubitelje filmova iz svih krajeva svijeta da prisustvuju ovom zabavnom ali i edukativnom događanju. Bol na Braču je malo turističko središte koje tokom ljetnih mjeseci vrvi gostima iz cijelog svijeta. Ljetnih manifestacija mu ne manjka, ali je svakako vrlo važno za naglasiti da će ove godine u vrijeme predblagdanskog i blagdanskog razdoblja ovo mjesto prštati najrazličitijim događanjima.

Ukoliko vas u to vrijeme put navede u Bol na Braču nećete biti uskraćeni za uživanje. Mirca je mjesto smješteno na samo pola sata hoda od Supetra. Ovo selo maslinara i poljoprivrednika oduševiti će Vas jednostavnošću te prekrasnom ruralnom arhitekturom karakterističnom za mala otočka mjesta. Izložba u Mutnim Kalama održava se prve subote u kolovozu već osamnaest godina, u tradicijskom ambijentu Mutnih Kala (Donji dvori). Ova manifestacija osim predivne izložbe, nudi i odlično druženje uz kušanje pečenih srdela, crnog vina te odlične klapske glazbe. Otok Brač je upravo zbog ovih manifestacija na vrlo visokom mjestu po njegovanju tradicije, kulturne i povijesne baštine. Ovo je otok koji će Vam ostati u lijepom sjećanju i poželjeti ćete mu se vratiti. Ljepota koja ostavlja bez daha…..da takav je otok Brač!!!