Kako doći u Hrvatsku

Kako doći u Hrvatsku

10.04.2015. 13:32:06


O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Zagreb

Zagrebačka Zračna luka pripada najvećoj zračnoj luci u Republici Hrvatskoj. Od samoga centra grada Zagreba udaljena je oko 17 kilometara, a do nje se može doći redovitim autobusnim linijama, a također na raspolaganju su i mnoge gradske i privatne taxi službe. Terminal zračne luke ima mnoge korisne sadržaje poput cafe barova, mjenjačnica, bankomata, restorana, ali i raznih poklon trgovina. Osim ovih korisnih sadržaja Zračna luka Zagreb u svom sastavu na terminalu ima i državne institucije poput Carinske ispostave te međunarodnih špedicija, a posebno valja istaknuti i Cargo terminal te potrebnu vatrogasnu postrojbu. Valja istaknuti kako je povijest zrakoplovstva u Hrvatskoj također vrlo značajna, s obzirom da seže u ne tako daleku prošlost kada je Charles Lindbergh preletio 1927. godine atlantik i sletio na zagrebački aerodrom. Zračna luka u svojoj ponudi ne nudi direktne prekooceanske letove, ali je povezanost sa europskim i većim Hrvatskim gradovima i više nego redovna. Zračna luka Zagreb nudi mnoge programe organiziranih posjeta koji su većinom namijenjeni za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola kao i studentima, a sam program traje oko 1 sat i sadrži razgledavanje unutarnjeg i vanjskog dijela ove luke. Vanjski dio čini, osim vatrogasne službe i služba tehničkog prihvata i otpreme te služba hitne medicinske pomoći kao i zimska služba. Cijena ovog posjeta je samo 10 kuna po osobi i mogu se organizirati tijekom cijele godine. U blizini zračne luke Zagreb nalazi se park i prekrasan krajolik bogat šumom hrasta, a ujedno se smatra i najljepšim aerodromskim parkom u svijetu. Zahvaljujući svojoj tradiciji i stalnim razvitkom ova je luka najvažnija i najznačajnija Zračna luka ne samo u Republici Hrvatskoj nego i široj regiji. Luka se nalazi u naselju Pleso u sjeveroistočnom dijelu grada Velike Gorice, a tako je već preko 50 godina. U Zračnoj luci Zagreb se možete opustiti u restoranu, ali i posjetiti prodavaonicu suvenira koja svojom raznovrsnom ponudom nastoji zadovoljiti svakog putnika koji sleti u ovu luku.

O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Split

Mnogi turisti se odlučuju za dolazak u Hrvatsku koristeći zrakoplovne linije zračne luke Split. Luka je izgrađena u Kaštelima, gradu koji je nastao od 7 sela. Nalazi se u središtu Dalmacije, a čini prostor od Makarske rivijere s jedne do Šibenika i Nacionalnih parkova sa druge strane. Također Splitska Zračna luka vodi prema srednjodalmatinskim otocima, a od samoga grada Splita je udaljena 20 kilometara, a u blizini je smješten i grad Trogir i Solin. O obzirom na to da je ova luka jedna od 9 zračnih luka u Hrvatskoj tijekom godina joj sve više raste broj putnika. Prvi je puta otvorena davne 1966. godine, ali je zatvorena u rujnu 1991. godine zbog ratnih okolnosti. U zadnjih nekoliko godina Zračna luka Split je pozvala na svoje proširenje, gdje će prostor imati proširen terminal sa 4 avio mosta. Također razmatra se i izgradnja većeg prostora za čekaonice, budući da sadašnji prostor nije dovoljan. Osim izgradnje terminala u fazi je i dodavanje nove rulne staze zajedno sa novom uzletno – sletnom stazom. Ova luka nudi letove iz Amsterdama, Beča, Berlina, Londona, Pariza, Skoplja, Zagreba te ostalih europskih gradova. Do ove zračne luke turisti mogu doći direktnom autobusnom linijom, javnim prijevozom, taxi službom ili trajektnom linijom. Turisti koji slete u zračnu luku Split mogu se okrijepiti u restoranu koji je u sklopu prostora, a također postoji mogućnost organiziranja poslovnih sastanaka u salonu koji upravo ima takvu namjenu. Također možete posjetiti i mini trgovinu koja nudi bogat izbor Hrvatskih suvenira, poklona i drugih proizvoda, a radno je vrijeme usklađeno sa radnim vremenom same luke. Turisti se također mogu koristiti i cargo službom koja prihvaća mnoge pošiljke turista u domaćem i međunarodnom prometu, a također skladišti i prtljagu koju turisti ostavljaju u posebnim prostorima. Ne zaboravimo istaknuti da ova Zračna luka svojim turistima omogućuje i prijevoz kućnih ljubimaca koji se prevoze u putničkoj kabini ili prtljažniku zrakoplova.

O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Zadar

Mnogi se strani i domaći turisti odlučuju za putovanje zrakoplovnom agencijom Zračne luke Zadar. Luka je nastala 1968. godine, a od samoga grada Zadra udaljena je samo 7 kilometara. Ujedno je i najveći zrakoplovni centar u Republici Hrvatskoj, a zahvaljujući svoje dvije uzletno – sletne staze luka može primiti zrakoplove bez obzira na vremenske uvjete. Ova je luka i centar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u sklopu ovoga područja djeluje i „lufthansina“ škola letenja, koja svake godine prima sve više zainteresiranih. 2012. godine dolazi do proširenja piste i putničke zgrade, a istaknimo i da ova luka posjeduje VIP terminal, koji je posebno atraktivan stranim bogatim turistima i gostima. Turisti u Zadar stižu iz mnogih europskih gradova poput Frankfurta, Pariza, Zuricha, Berlina, Kijeva, Bratislave te mnogih drugih, a posebno je značajna linija Zagreb – Zadar. Prostor Zračne luke Zadar nudi brojne mogućnosti poput Duty Free i Travel Value shopu gdje možete pronaći mnogobrojne proizvode poznatih svjetskih brendova kao što su Armani, Gucci, Guess i mnogi drugi. Ono što je posebno zanimljivo je da putnici koji dolaze i putuju iz europskih zemalja ovdje mogu kupiti veće količine proizvoda poput cigareta, žestoka pića, a atraktivni su i alkoholni proizvodi poznatih svjetskih proizvođača, satova i nakita. Ipak u jednom dijelu ove trgovine nalaze se isključivo Hrvatski autohtoni i regionalni proizvodi sa bogatom ponudom maslinovog ulja, pršuta, sira i vina te ostalih Hrvatskih proizvoda. Strani se turisti u ovoj luci mogu opustiti u cafee baru, a tu su i tri apartmana za odmor koji putnici često koriste. Spomenimo da turisti nakon slijetanja u ovu luku mogu iznajmiti automobil po povoljnim cijenama za svoje vlastite potreba. Ono što je posebno korisno je da u putničkoj zgradi luke Zadar turisti mogu obaviti sve bankovne poslove u poslovnici banke koja nudi svoje usluge i na bankomatima smještenim na području ove luke.

O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Pula

Zračna luka Pula je otvorena u vojne svrhe. Prvi zrakoplov u Puli uzletio je davne 1911. godine, a civilni su letovi započeli 1924. godine, kada se uspostavljaju veze sa Trstom, Anconom i Opatijom. Ova luka je službeno započela sa radom 1. svibnja 1967. godine. tijekom godina je primila veliki broj putnika, a bilježi se broj od 701.370 putnika 1987. godine. tijekom godina se razvijala, ali rat je donio potpunu stagnaciju zračnog prometa. 1999. godine dolazi do povećanja rasta prometa, ali se struktura putnika mijenja: nekad najbrojnije britance i turiste iz europskih zemalja zamijenili su turisti koji potječu iz istočnoeuropskih područja, najviše iz zemalja bivšeg sovjetskog saveza. Ipak osim strukture putnika promijenila se i struktura zrakoplovnih prijevoznika. 2013. godine dolazi do blagog pada broja putnika, ali se u 2014. godini taj pad smanjio. Zračna luka Pula prima putnike iz Kanade, Frankfurta, Osla, Barcelone i ostalih gradova i zemalja, a važna je i zrakoplovna linija Zagreb – Pula te Zadar – Pula. Do ove luke se može doći vlastitim automobilom, taxi službom i gradskim prijevozom. Posebno valja istaknuti da Zračna luka Pula na svojim prostorima ima i malu trgovinu nudi raznolik asortiman po povoljnim cijenama. Također u ponudi je i Tax Free Shop za domaće proizvode. Strani turisti nakon napornoga leta se mogu opustiti u novootvorenom caffe baru, koji svojim modernim dizajnom privlači putnike. Osim raznih vrsta pića i kave turisti mogu okusiti i mnoge kolače, sendviče, salate i pizze koje ulaze u ponudu caffe bara. Također postoji dio za pušače koji je odvojen od prostora za nepušače, a strani turisti kao i oni domaći na šanku bara mogu povoljno kupiti bon za korištenje interneta. Na ovom prostoru postoji i mjenjačnica gdje turisti koji su doputovali zrakoplovnom linijom u Pulu mogu promijeniti svoju stranu valutu u domaću. Također postoji mogućnost i najma automobila direktno na šalteru terminala Zračne luke Pula.

O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Dubrovnik

Zračna luka Dubrovnik je prvotno sagrađena davne 1936. godine u naselju Gruda u Konavlima. Zbog Drugog svjetskog rata promet u ovoj luci je neko vrijeme bio zaustavljen sve do 1960. godine, kada se ova zračna luka premješta na današnju lokaciju Čilipi. Nažalost, tijekom Domovinskog rata dubrovačka zračna luka je razorena, a oprema opljačkana i odvezena u druge zemlje. Obnova ove zračne luke trajala je sve do 2006. godine. smatra se kako je ova luka, nakon Zračne luke Zagreb i Split treća najprometnija zračna luka u Hrvatskoj. Također smatra se najuspješnijom lukom prema broju putnika, gdje je čak 3.200 putnika primljeno po jednom djelatniku luke. Smatra se kako je 2013. godine ova luka imala 1.522.629 putnika, te je tada ostvarila rekordan broj turista u povijesti ove zračne luke. Posebno je zanimljiva i Đurovića špilja koja je otvorena 2008. godine, a smještena je ispod poletno – sletne staze dubrovačke zračne luke. Značajan je podatak da je ova luka smještena na najvećoj nadmorskoj visini od 161 metar. Putnički letovi Zračne luke Dubrovnik nude se iz mnogih zemalja i gradova Europe poput Rima, Moskve, Beča, Londona, Frankfurta, Ženeve, Stuttgarta, Istambula a i Osijeka, Pule, Zagreba i Splita. Turisti koji slete u dubrovačku zračnu luku mogu se okrijepiti u caffe baru koji nudi mnogobrojne kvalitetne usluge, raznovrsna pića, slastice i pekarske proizvode. Također turisti mogu posjetiti i suvenirnicu koja nudi razne Hrvatske proizvode i suvenire. Također ova zračna luka zahvaljujući autobusnim prijevozničkim agencijama nudi i prijevoz do samog centra Dubrovnika te glavnog autobusnog kolodvora, a možete se i koristiti javnim gradskim prijevozom. Tu su i taxi službe koje putnicima omogućuju svoje usluge i na raspolaganju su za vrijeme radnog vremena Zračne luke Dubrovnik. Također ukoliko turisti nisu zainteresirani za ovakvu vrstu prijevoza mogu sami iznajmiti vozilo za svoje potrebe. Vrlo je važna informacija za turiste koji slete u Dubrovnik mogu svoja novčana sredstva promijeniti u mjenjačnici koja je smještena u središtu terminala Zračne luke Dubrovnik.

O dolascima u Hrvatsku avionom Zračna luka Osijek

Zračna luka Osijek smještena je uz cestu Osijek – Vukovar, a od samoga središta grada Osijeka udaljena je 20 kilometara. S obzirom da na istoku Hrvatske nije postojao aerodrom davne 1971. godine rođena je ideja o stvaranju Zračne luke Osijek. Sagrađena je u blizini sela Klisa, a putnici su je mogli koristiti od 1980. godine. u razdoblju od 1981. do 1991. godine broj putnika je iznosio 38.000 godišnje ali ovaj broj se potpuno smanjio zbog ratnih okolnosti kada je ova luka potpuno devastirana i okupirana. Zbog velike potrebe za povezivanjem Slavonije sa gradom Zagrebom tadašnji sportski aerodrom u Čepinu se proširuje i 1995. godine pušta u promet sve do 2001. godine kada su ponovno ostvareni uvjeti za otvaranje osječke zračne luke. S obzirom na to da je Osijek regionalni centar istočne Hrvatske, Zračna luka Osijek prima letove iz Budimpešte, Ljubljane, Beograda, Trsta, Sarajeva, Londona i naravno Zagreba. Do Zračne luke Osijek možete doći automobilom iz smjera Zagreba, Virovitice, Vukovara te susjedne Srbije te Bosne i Hercegovine, vlakom ili autobusom. Osim djelatnosti prijevoza putnika, robe, pošte i predmeta na osječkom aerodromu se pruža djelatnost trgovine, gdje turisti nakon leta mogu svoje vrijeme iskoristiti za kupnju slavonskih suvenira, domaćih delicija, a mogu se ponuditi i pićem te hladnim napitcima u caffe baru koji se nalazi u samom terminalu zračne luke Osijek. Vrlo je važno napomenuti da Zračna luka Osijek posluje sa Croatia Airlines koji prevozi putnike iz Dubrovnika, Splita i Zagreba te Ryanair-om koji prevozi turiste iz Frankfurta. Putnici koji slete u grad Osijek mogu se poslužiti i autobusima koji voze do glavnog gradskog kolodvora ili taxi službama koje redovno voze tijekom čitavog dana i noći. Napomenimo i da Zračna luka Osijek ima parkirno mjesto za osobe sa posebnim potrebama koja je smještena na samom ulazu u terminal zračne luke. Ukoliko putnik koji sleti na ovaj prostor ima ograničenu pokretljivost osoblje će mu pomoći prilikom ukrcavanja i iskrcavanja iz aviona.

Dolazak u HR željeznicom

Većina Hrvatskih gradova u Republici hrvatskoj je povezana željeznicom, a grad koji nažalost nema ovakvu mogućnost povezivanja je najjužniji Hrvatski grad Dubrovnik. Hrvatska ima dobre veze sa mnogim inozemnim gradovima i državama poput Slovenije, Mađarske, Švicarske, Njemačke i Italije, a važne su i veze sa gotovo svim zemljama Europe a i šire. Tako se iz Munchena može preko Ljubljane doći do Zagreba, ali i iz Beča preko Maribora do glavnog Hrvatskog grada Zagreba. Važan je i City Express vlak koji povezuje Zurich i Zagreb. Tijekom prošlosti željeznički se promet u Hrvatskoj dobro razvijao kako bi omogućio što bolju povezanost između velikih gradova. Tako je preuzeo ulogu jednog od vodećih prometnih sredstava u prijevozu putnika. Početkom 20. stoljeća dolazi do širenja željezničkog prijevoza prema Beču i Budimpešti, ali i do izvoznih luka poput Trsta. Posebno valja istaknuti kako u Hrvatskoj postoje i teretni vlakovi koji mogu prevesti i vaše osobno vozilo te bicikle, tako da strani turisti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku ne moraju brinuti za svoje vozilo. Također su vrlo značajni i nagibni vlakovi koji polaze iz Zagreba prema Osijeku i Rijeci, a odlikuju se udobnošću, kvalitetom te brzim i sigurnim dolaskom. Ipak tijekom prošlosti mnogi turisti koji su htjeli posjetiti Hrvatske gradove, a planirali su putovati željeznicom, bili su primorani na dug put zbog nedostatka sredstava tijekom ratnog razdoblja. Strani turisti prilikom putovanja vlakom na ljetovanje u Hrvatsku mogu se opustiti u ugodnim, klimatiziranim kabinama te također mogu ponijeti sa sobom kućne ljubimce. U boljim vlakovima možete se okrijepiti pićem koje nudi osoblje vlaka, a ako ogladnite možete se poslužiti i željezničkim restoranom u vlakovima. Svoju prtljagu također turisti mogu ostaviti u svojim kabinama gdje će biti potpuno sigurna uz vaš nadzor. Cijene karata su vrlo pristupačne, a također se nude i mnogobrojni grupni popusti, popusti za umirovljenike te studente koji putuju Hrvatskim željeznicama.

Dolazak u HR brodom

Mnogi su Hrvatski gradovi na Jadranu vrlo dobro povezani zahvaljujući trajektima i brodovima. Naseljeni otoci su zahvaljujući trajektima i redovitim brodskim linijama dobro povezani sa ostalim obalnim mjestima i većim područjima. Za vrijeme ljetnih mjeseci trajektne veze sa otocima su vrlo česte i pojačane a svakako valja istaknuti da voze i hidro brodovi. Ljetni raspored vožnje brodom vrijedi oko 4 mjeseca, od 31. svibnja do 28. rujna. turisti koji na ljetovanje dolaze brodom, mogu nastaviti svoje putovanje trajektima, a posebno valja istaknuti i brzu brodsku liniju katamaran koji turiste raba povezuje sa gradom Rijeka. Vožnje brodovima i trajektima su puno kraće nego vožnje autobusima ili vlakovima. Turisti koji odsjedaju u Dubrovniku mogu preko luke gruž brodskom linijom posjetiti sve veće Hrvatske gradove. Može se reći da redovne brodske linije povezuju Dubrovnik sa Anconom, Pescarom i Barijem u Italiji. Spomenimo i redovnu brodsku liniju koju često koriste strani turisti kojima je brod glavni prijevoz prilikom ljetnih mjeseci. Posebno je važna i brodska linija iz Rijeke koja ide preko Splita pa sve do Dubrovnika i pristaje na Korčuli, ljubitelji ovakve vožnje mogu redovno odlaziti na izlete putničkim brodovima koji plove svakih sat vremena. Spomenimo i da putovanje na relacijama gradova Orebić – Korčula traje samo 10 minuta. Spomenimo da je Jadrolinija glavni Hrvatski putnički prijevoznik za brodske linije, koji održava najveći broj međunarodnih te domaćih linija. Spomenimo da se međunarodnim trajektom može doći iz Ancone u Split ali i u Zadar. Osim toga poznata je relacija između Dubrovnika i Barija. Adriatic je talijanski brodski prijevoznik koji spaja Anconu i Split, a veza između Trsta i Brijuna plovi tijekom cijele ljetne sezone. Jedna od talijanskih kompanija Snav iz italije u Hrvatsku stiže za samo 4 sata, te tako turisti mogu posjetiti i Italiju. Cijene putovanja su vrlo pristupačne, a na brodovima su osigurane kvalitetne usluge domaćina.

Dolazak u HR autom

Mnogi turisti se za putovanje u Hrvatsku koriste svojim prijevoznim sredstvom,automobilom, a ovakav način prijevoza pogoduje svakome tko nije navikao na vožnju brodom, avionom ili vlakom. S obzirom na to da je Hrvatska u posljednjih desetak godina investirala u ceste, možemo reći da turistima ne preostaje ništa drugo, nego fleksibilno i neovisno započeti svoje putovanje na ovakav način. Također, vrlo je važno napomenuti da u Hrvatskoj postoje mnoge rute koje dijele putnički prijevoz prema određenim regijama. Tako primjerice, ukoliko dolazite iz strane zemlje, morate proći niz drugih država, čije autoceste naplaćuju cestarine. Ako želite što brže doći u našu državu kako bi uživali u prirodnim ljepotama, najbrža ruta prolazi autocestom Tauernautobahn, koja vodi prema državi Sloveniji. S obzirom na činjenicu da je ova autocesta vrlo prometna, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, često dolazi do zastoja i višesatnog stajanja u redu. Ipak, ako želite izbjeći ovakav cestovni problem, do Hrvatske možete doći preko Salzburga do Trsta. Ova je put posebno ugodan, bez većih zastoja,posebice ako putujete u Istru, a ne zaboravimo spomenuti i vožnju Jadranskom magistralom, koja vas može uputiti sve od Italije do Albanije. Ipak, vozači koji putuju automobilom u Hrvatsku, trebaju shvatiti da se i tijekom dana vozi sa upaljenim svjetlima, a svakako treba poštovati pravilo koje kaže da se ne smije konzumirati alkohol tijekom vožnje. Kako bi si osigurali što brži pronalazak svoga odredišta, mnogi strani turisti se koriste i autokartama, kako bi si olakšali putovanje. Svakako napomenimo da svaki vozač prilikom ulaska u Hrvatsku mora imati vozačku i prometnu dozvolu te dokaz o osiguranju automobila, a ukoliko turist poželi iznajmiti drugo vozilo, za tu mogućnost također mora posjedovati određenu dozvolu. Ako pak ostanete bez goriva, posjetite i benzinske crpke koje rade danonoćno, a ne zaboravimo istaknuti da se svaki vozač, bio to strani ili domaći, mora pridržavati određene brzine na cestama, jer u protivnom može biti zaustavljen sa puta od strane nadležnog osoblja.

 

Dolazak u HR autobusom

Autobusna povezanost u Republici Hrvatskoj je i više nego odlična, autobusom možete posjetiti sve gradove te velika i mala mjesta. Nakon što se autocesta izgradila može se reći da je ovakav način prijevoza prema Republici Hrvatskoj vrlo dobar odabir ponajviše zbog uštede vremena i novaca , ali i zbog udaljenosti između većih gradova kao što su primjerice Zagreb i Split. Jedan od važnijih razloga zašto je autobusni prijevoz najpopularniji u Hrvatskoj je i jeftina cijena koju nude autoprijevoznici. Većina međugradskih linija vozi svakodnevno, a njome upravljaju privatni prijevoznici koji nude kvalitetne usluge. U većim se gradovima nalaze i glavne autobusne stanice s kojih kreće međugradska i međunarodna linija, a primjerice u gradu Splitu možete se ukrcati sa stanice gradskoga prijevoza. Također ako čekate autobus koji prometuje na manjim stanicama postoji mogućnost da se nećete moći ukrcati zbog popunjenosti autobusa tako da se domaćim i stranim turistima savjetuje provjera kapaciteta autobusa dan ranije. Posebna zanimljivost je i organizacije jednodnevnih izleta ovih istih autobusa sa kojim ste došli u Hrvatsku, Crnu Goru, Međugorje, Korčulu i Mostar. Osim toga možete posjetiti i nacionalni park Mljet ali i tijekom pauze možete se nakratko opustiti u ostalim turističkim destinacijama. Tako primjerice izlet u Veneciju iz Novigrada je u kombinaciji autobusa i katamarana. Dok traje ljetna sezona svakako se preporuča i izlet sa brodom koji uključuje i obilazak grada Rovinja i Limskog kanala. Ipak turisti najviše vole prilikom dolaska u Hrvatsku posjetiti grad Split koji je tijekom posljednjih godina postao zanimljiva turistička destinacija, a s obzirom na to da je ovo grad bogate povijesti možemo reći da zasigurno ima puno toga ponuditi stranim turistima. U ljetnoj sezoni turisti koji dolaze autobusom u Hrvatsku mogu posjetiti i različite otoke, te mogu obići modru špilju kod otoka Visa, a svakako spomenimo i otok Hvar koji nudi degustacije vina i poznate kulinarske specijalitete.