Bol na otoku Braču

30.05.2016. 14:42:29


Općina Bol nalazi se na otoku Braču koji je smješten na jugu Hrvatske, točnije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Otok Brač je u svijetu poznat po svom bijelom bračkom kamenu od kojega su napravljene neke svjetske poznate građevine poput Bijele Kuće u Washingtonu i parlamenta u Beču. Katamaranom je povezan sa gradom Splitom i otokom Hvarom. Bol je jedno od najpoznatijih turističkih destinacija i svake godine okuplja rijeke turista koje se slijevaju na otok Brač. Simbol Bola po kojem je prepoznatljiv u cijelom svijetu jest njegova najpoznatija plaža Zlatni rat koja je prikrivena sitnim kamenjem. Ta plaža je od strogog centra udaljena nešto manje od punog kilometra. Otok je vrlo moderan i razvijen unatoč tome što van sezone na njemu živi nešto manje od 2000 stanovnika. Mjesto Bol je vrlo lijepo uređeno i oku ugodno te ga se može obići pješice u jedno popodne. Osim Zlatnog rata, na plaži postoji još puno lijepih plaža. Jedna od njih je plaža Martinica koja se nalazi u blizini franjevačkog samostana, a nedaleko nje smještena je i plaža Ribarska. Šetnjicom kroz Bol naići ćete na još mnogo malih plaža, a važno je napomenuti da se s druge strane Zlatnog rata uglavnom nalaze nudističke plaže kako roditelji s djecom ne bi zalutali u šetnji.
Sve plaže na Bolu su čiste i uredne, a međusobno su dovoljno blizu tako da možete vrlo brzo i lako promijeniti lokaciju ukoliko Vam ne odgovara. Plaže uglavnom nisu pješčane nego su posute sitnim kamenjem što doprinosi čistoći mora, a turistima nije neugodno i ne stvara probleme u interakciji s kožom. U odnosu na neke druge dijelove Jadrana, Bol ima hladnije more zbog otvorenosti i vjetra koji puše na otoku, ali s druge strane to privlači brojne surfere koji doprinose atrakciji i živosti na otoku zajedno sa paraglajderima i ostalim rekreativcima i profesionalcima željnih akcijskih ljetovanja. Iako Bol slovi kao jedno od napučenijih mjesta za ljetovanje, smještaj nije problem naći jer su domaćini gostoljubivi i spremno dočekuju turiste. U samom centru ima mnogo apartmana i soba, a cijene se ne razlikuju previše od ostalih mjesta na Jadranu pa tako noćenje za dvije osobe stoji između 40 i 60 eura.
Naravno, uvijek se može naći jeftiniji smještaj privatno ili u nekom drugom mjestu, ali može se naći i skuplji pa je to kriterij koji će svaki turist morati odlučiti sam u ovisnosti o svom budžetu. Na otoku postoji i nekoliko luksuznih hotela, ali oni uglavnom sadrže strane turiste koji dolaze na otok. Ovisno o tome kakav ste tip osobe, toliko će Vam se svidjeti noćni život Bola. Već početkom srpnja terase kafića i restorana su noću puni i centar je uistinu živ. Kao najbolje restorane u omjeru cijene kvalitete ističu se restoran Taverna i restoran Santo koji se nalaze na rivi i u njima možete kušati neke od tradicionalnih plodova mora po vrlo pristupačnim cijenama.
Mamac za mlade je koktel bar Varadero koji je smješten u samom centru i to je uglavnom epicentar zabave mladih, uglavnom studenata, koji se tamo dolaze odmoriti od cjelogodišnjih učenja i obaveza. Ukoliko ste već na otoku Braču, svoje vrijeme možete provesti i istražujući Zmajevu spilju koja sadrži reljef nekadašnjeg života naših predaka u pećinama. Pećina se nalazi zapadno od Bola u mjestu Murvica, a budući na loša iskustva